12. Ulusal Kalıpçılık Zirvesi, 5 Ekim’de Gebze Otomotiv Yan Sanayi İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’nde düzenlendi.
Zirvede konuşan UKUB Yönetim Kurulu Başkanı Şahan Eçin şunları söyledi
“Aslında tüm sektörce, özellikle de kendi sektörümüzce ‘Ne yaptık, neler yapıyoruz ve neler yapacağız?’ımızı da sorguladığımız bir dönemdeyiz biz. Firmalarca, tabi ölçeği değişmemek kaydıyla herkesin kendini sorgulayacağı, ‘Ne yaptım, hangi hedeflere doğru gidiyorum, dünyadaki global pazarda ne gibi paylar alacağım, Türkiye pazarında ne yerdeyim, nasıl ilerleyeceğim?’ bu dönemin sorgulanacağı bir arifedeyiz. Biz de bugünkü zirvemizde o konu üzerinde duracağız.” dedi
BPlas Proje Direktörü Ali Başak ise şu sözleri söyledi;
“12. Ulusal Kalıpçılık Zirvesi değerli konuşmacıların katkılarıyla çok keyifli geçiyor. Tabii bizim ihracat tarafı zayıf gözüküyor yapılan sunumlardan dolayı görüldüğü gibi. İhracatı arttırmamız gerekiyor. Bunun için de rekabet gücünün artması gerekiyor. Tabii rekabet gücü de tamamen makro ekonomiyle ilgili bir durum. O yüzden daha alacağımız çok yol var. Daha çok çalışmamız gerekecek.”
MUBİTEK Genel Müdürü Gül Çiçek Zengin Bintaş ithalat ve ihracat vurgusu yaptı.
“Özellikle sektörün mevcut konumu, ithalat – ihracat durumları tartışıldı ve açıkçası biz sektör temsilcileri olarak bu rakamlarla yüzleştik. Çünkü dünyadaki pazar payından çok daha fazla pay alabileceğimizi görmüş olduk ve birliğin de buna yönelik hedefleri aslında umut vericiydi sektörümüz adına. Bunun dışında aynı zamanda Makine İhracatçıları Birliği’nin başkanının sürdürülebilirlik adına yaptığı konuşmada sektörü bekleyen hem fırsat hem de sorun olduğunu gördük. Çünkü Avrupa’ya fazlasıyla ihracat yapıyor bizim sektörümüz ve sürdürülebilirlik, karbon ayak izi konusu gündeme geldiğinde sektörde ihracat anlamında daha farklı stratejiler belirmek zorunda kalacağımızı gördük. O yüzden çok güzel bir etkinlik oldu. İnşallah önümüzdeki yıl yapılacak olan etkinlikte daha da farklı bir platformda, farklı sektörün farklı gelişme noktalarını görmüş olarak birlikte geleceğiz.”
MAİB Başkanı ve TİM Başkan Yardımcısı Kutlu Karavelioğlu, rekabetin bilgiye dayalı olduğunu söyledi.
“Şöyle bakıyoruz biz kalıpçılık sektörüne; bu zirvenin önemi biraz da oradan geliyor. Makine imalatı Türkiye’nin katma değeri en yüksek alanıdır. Sanayi dalı olarak, tarım madencilik gibi onun üzerinde olan mutlaka alanlar vardır ama sanayi mamulleri içinde makineler en katma değerli alanlardır. Kalıplar da makinelerin içindeki en katma değerli alanlardan bir tanesi. Çok fazla bilgi komporenti içeren çok sofistike cihazlar. Rekabetin bilgiye dayalı olarak yapıldığı, fiyatla değil ama teknolojiyle yapıldığı bir alan.”
Bir yanıt yazın