Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında pazar günü yapılan görüşmede, Rusya ile Ukrayna arasındaki barış görüşmelerinin İstanbul’da yapılması karara bağlandı. Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanları daha önce Antalya’da bir araya gelmişti.
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Erdoğan-Putin görüşmesinde, Rusya-Ukrayna savaşındaki son durum ve müzakere süreçleri ele alındı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmede, Rusya ile Ukrayna arasında ateşkesin ve barışın bir an evvel tesis edilmesinin ve bölgedeki insani durumun iyileştirilmesinin gerekliliğini vurgulayarak, bu süreçte Türkiye’nin her türlü katkıyı vermeye devam edeceğini belirtti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin bir sonraki toplantısının İstanbul’da yapılması konusunda mutabık kaldı.
Karar, Ukrayna tarafından da olumlu karşılandı ve heyetlerin kısa süre içinde biraraya gelmesi bekleniyor.
MOSKOVA’DAN BUGÜN-YARIN AÇIKLAMASI
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov iki ülke arasındaki görüşmelere ilişkin, “Rusya-Ukrayna müzakereleri bugün-yarın İstanbul’da başlayacak” ifadelerini kullandı.
Kremlin’den yapılan son açıklamada müzakerelerin muhtemelen bugün olmayacağı belirtildi.
Heyetler arasındaki görüşmeler bir süre sonra telekonferans yöntemiyle devam etti.Heyetler arasındaki görüşmeler bir süre sonra telekonferans yöntemiyle devam etti.
Taraflar arasında ilk görüşme saldırının 5. gününde çatışmalar sürerken Belarus’ta yapılmıştı. Bu görüşmede, Ukrayna’nın heyetine Savunma Bakanı Oleksii Reznikov; Rus heyetine ise Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinsky başkanlık etti. Rus tarafında ayrıca savunma bakan yardımcısı da yer aldı.
Putin, orduya saldırı emri vermeden önce yaptığı konuşmada, tarihi birçok olayı gündemle getirmişti. Putin’in yakın tarihe ilişkin talepleri ise, bu ülkenin NATO ile ilişkisini kesmesi üzerine kurulu. Sovyetler Birliği’nin çökmesinin ardından ülkesinin soyulduğunu ileri süren Putin, Ukrayna’yı “Amerikan kolonisi” olmakla da suçluyor. Putin, Ukrayna’dan ayrılıkçı bölgeleri tanımasını da istiyor.
İki taraf arasında en üst düzey görüşme Antalya’da yapıldı. Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanlarının bir araya geldiği görüşme Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katılımıyla gerçekleşti. İki taraf arasında en üst düzey görüşme Antalya’da yapıldı. Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanlarının bir araya geldiği görüşme Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun da katılımıyla gerçekleşti.
Ukrayna, ülkenin doğusunda kendini “halk cumhuriyeti” ilan eden Donetsk ve Luhansk’taki yönetimleri bağımsız devletler olarak resmi şekilde tanımadığı gibi, bu bölgelerde yaşanan çatışmalarda binlerce Ukrayna askeri yaşımını yitirdi.
Taraflar bugüne değin birçok kez biraraya gelirken, görüşmelerin kritik bölümünü ayrılıkçı Donetsk ve Luhansk bölgelerinin Ukrayna tarafından tanınması oluşturuyor. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya’nın karşı çıktığı NATO üyeliği konusunda geri adım atmıştı.
Barış görüşmeleri sürerken Rusya’nın Ukrayna’da işgal ettiği bölgeler.Barış görüşmeleri sürerken Rusya’nın Ukrayna’da işgal ettiği bölgeler.
RUSYA’NIN ŞARTLARI
Rusya, taraflar arasında daha önce yapılan görüşmelerde, Anayasanın tarafsızlığı belirtecek şekilde değiştirilmesi, ilhak edilen Kırım’ın Rus toprağı olarak tanınması, Donetsk ve Luhansk sözde cumhuriyetlerinin bağımsız devletler olarak tanınması ve Ukrayna’nın silahsızlandırılması ve askerden arındırılmasını şart olarak masaya sunmuştu.
RUSYA-UKRAYNA BARIŞ GÖRÜŞMELERİ
Rusya-Ukrayna savaşı ile ilgili Ukrayna ve Rusya heyetlerinin ilk tur müzakereleri, 28 Şubat’ta, Belarus’un Ukrayna ile sınırındaki Gomel bölgesinde gerçekleşmiş ve 5 saat sürmüştü. Çatışmaların durması ve ateşkesin sağlanması amacıyla yapılan müzakereler zaman zaman ara verilerek devam etmişti. Rusya ve Ukrayna heyetleri, ateşkesin sağlanması için yakın gelecekte, ikinci tur müzakerelerin yapılması konusunda anlaşmaya varmıştı. Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin ikinci turu da 3 Mart’ta Belarus sınırındaki Brest’te yapılmıştı. Belarus’un Polonya ve Ukrayna’ya sınırı olan Brest şehrindeki Belovejsk Ormanı bölgesinde gerçekleşen müzakereler sonunda taraflar, görüşmelerin devamına karar vermişti. Ukrayna-Rusya görüşmesinde, tarafların, sivillerin tahliyesi için ortak insani koridor oluşturulması konusunda mutabakata vardığı bildirilmişti. Tahliyelerin yapılacağı bölgelerde, geçici ateşkesin sağlanması konusunda anlaşmaya varılmıştı.
ÇAVUŞOĞLU: BARIŞA VESİLE OLMASINI ÜMİT EDİYORUZ
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da Rusya ve Ukrayna müzakere heyetlerinin Türkiye’de bir araya geleceğini duyurduğu Twitinde, “Tarafların Türkiye’ye duyduğu güvenin sorumluluğunun bilincindeyiz” değerlendirmesinde bulundu.
Çavuşoğlu Twitter hesabındaki açıklamasında, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın girişimleri neticesinde, Rusya ve Ukrayna müzakere heyetleri Türkiye’de bir araya gelecekler. Tarafların Türkiye’ye duyduğu güvenin sorumluluğunun bilincindeyiz. Toplantıların kalıcı ateşkesle sonuçlanarak barışa vesile olmasını ümit ediyoruz” dedi.
Bir yanıt yazın